Boliglån

Nem og hurtig sammenligning af de bedste boliglån

Boliglånet kan nemt gøre drømmeboligheden til et mareridt

Vores bolig er vores hjem. Det er her vi bruger meget af vores tid og her vi skaber mange af vores vigtigste minder. Derfor er det også vigtigt for de fleste at vælge den rigtige bolig. Den bolig, hvor de kan se sig selv skabe en familie – eller se sig selv blive gamle sammen, når børnene først er fløjet fra reden. Boligdrømmen risikerer dog hurtigt at blive til lidt af et mareridt, hvis man vælger det forkerte boliglån og ender med at skulle betale så meget for hjemmet, at man ikke har råd til at leve i det.

Et boliglån er ikke bare et boliglån

Som altid når det drejer sig om penge og økonomi, er der flere ting at tage stilling til, når man overvejer at finansiere sit boligkøb med et boliglån. Da man ofte er nødsaget til at låne store summer, kan det hurtigt blive dyrt, hvis man vælger det forkerte boliglån – blot den mindste forskel i renten eller afdragsraten kan betyde tusindvis af kroner på den lange bane. Her er der altså virkelig tale om et sted, hvor det kan betale sig at sætte sig grundigt ind i sagerne og ikke bare vælge den første mulighed, man får præsenteret. I forbindelse med optagelsen af boliglån, bør man udforske mulighederne på markedet og indhente tilbud fra forskellige banker, inden man vælger, hvor man vil låne penge. Det kan virke som et stort og til tider uoverskueligt arbejde at skulle sætte sig ind i rentesatser, løbetid og årlige omkostninger, men det kan hurtigt blive besværet værd. Kun ved at forstå bankernes tilbud og sammenligne fordele og ulemper ved forskellige boliglån, kan du være sikker på, at du finder det boliglån, der passer bedst til netop dig og din boligsituation. Vær i den forbindelse særlig opmærksom på, at det ikke altid er en god ide at stole for meget på venner og familiers anbefalinger– det lån der fungerer i naboens økonomiske situation er nemlig ikke nødvendigvis det boliglån, der passer bedst til dig, og dette er bestemt ikke stedet, hvor man skal gå på kompromis. Gør dit hjemmearbejde, og du vil blive belønnet, for når det gælder boliglån kan det der ligner en minimal besparelse hurtigt blive meget værd.

Prioriter dine lån

Når boligen skal finansieres, kræver det i de fleste tilfælde en kombination af et realkreditlån og et boliglån. Står du som størstedelen af danske boligkøbere i en situation, hvor der er flere lånetyper i spil, kan der være mange penge at spare ved at se de forskellige kombinationsmuligheder i deres helhed og ikke blot vurdere hvert enkelt lånetilbud hver for sig. Det virker måske som en god ide at vælge de to (eller flere) lån der hver især er de bedste, billigste eller mest fornuftige af deres type, men nogle gange er denne løsning ikke den bedste. Da realkreditlån ofte er væsentlig billigere end andre boliglån, kan det fx være fordelagtigt med en lang løbetid på dette lån, selvom det som udgangspunkt er dyrere. Dette betyder nemlig, at der vil være mere luft i økonomien til at kunne betale andre – dyrere – boliglån ud i løbet af en kortere periode. Dermed kan du sikre dig selv de lavest mulige renteudgifter samlet set. Med andre ord er du nødt til at se dine lån som en samlet pakke for at kunne overskue, hvordan din bolig kan finansieres på den billigste og mest fornuftige måde.

Når behovet for en ny bolig og et nyt boliglån opstår

Når der sker omvæltninger i vores liv, kan det mange gange betyde, at vi får behov for at se os om efter en ny bolig. Måske har du landet drømmejobbet i den anden ende af landet eller måske har du indset, at du ikke var det storbymenneske du troede men derimod har behov for luft og ro på landet. Måske er det kærligheden der trækker og ønsket om at starte en familie uden at være begrænset af en toværelseslejlighed på 5. sal. Der kan være mange årsager til at flytte og købe ny bolig, men når du først finder dig selv på boligmarkedet, er én ting den samme – du kommer ikke langt uden den rette finansiering, heriblandt det rette boliglån. Mellem havudsigt, parketgulve og børnevenlig indretning, er det vigtigt at huske, at økonomien også skal kunne følge med. Det handler ikke kun om at få flest mulige kvadratmeter for pengene, men også om at have penge til hver kvadratmeter. Derfor er jagten på drømmeboligen ofte lig med behovet for boliglånet og realkreditlånet, der kan gøre drømmen til virkelighed.

Vær realistisk omkring din afbetalingen på dit boliglån

Når du vælger dit boliglån, baseres dit valg i høj grad på den måde du ønsker at betale det tilbage på. Derfor er det vigtigt, at du har en realistisk forestilling om, hvordan du vil betale dine afdrag, og hvilken indflydelse det vil få på resten af din økonomi. Det kan virke tillokkende at vælge et boliglån med en kort løbetid, fordi man her ofte vil kunne få en lavere rente og dermed et billigere lån, samtidig med at man hurtigere kan få boliglånet ud af verden. Men betyder det virkelig så meget om man skal bruge 5, 10 eller 20 år på at betale sit boliglånet ud, hvis konsekvensen af at vælge den korteste løbetid er, at man sidder ekstra stramt i det igennem hele låneperioden? Når alt kommer til alt, har man som oftest valgt sin bolig ud fra et indre billede af hvordan man kan komme til at leve i netop det flotte stråtæktshus ved vandet eller i den moderne, centralt beliggende lejlighed. Derfor skal man sikre sig, at boliglånet ikke betyder, at man skal gå mere på kompromis med denne forestilling end man ønsker. Omvendt kan man naturligvis også risikere at ende med et alt for dyrt boliglån, hvis man lader sig lokke af de lavere afdrag, der er forbundet med en udbetalingsperiode på op til 30 år. Det hele handler altså om at finde en balance mellem den samlede pris på boliglånet og de løbende udgifter til renter og afdrag set i forhold til diverse ønsker om levestandard og økonomisk frirum. Man kan også gøre det muligt at få afdragsfrie boliglån så man kan øge likviditeten i en periode.

Når din økonomi ændrer sig har det betydning for dit boliglån

Ingen kan forudsige fremtiden, så selvom du som udgangspunkt har valgt en kombination af boliglån og realkreditlån der passer til din økonomiske situation, kan du 10 år senere have brug for at justere dine lån. Hvis din afdragsordning er blevet for dyr, er det værd at undersøge, om du har mulighed for at omlægge dine lån og dermed få en ordning, der passer bedre til din nye situation – selvom lånet på længere sigt kan blive dyrere, skal du huske, at økonomien også skal kunne hænge sammen i hverdagen. Befinder du dig i den modsatte situation, hvor du har fået flere penge mellem hænderne, kan det også være en god ide at omlægge dine lån, såfremt muligheden byder sig. Når du har råd til et højere afdrag, er der nemlig mulighed for at få en lavere rente og dermed et billigere lån samlet set – samtidig med at du hurtigere vil kunne betale lånet helt ud. Alt dette kræver naturligvis at banken vil tilbyde dig låneomlægning, men hvis din økonomiske situation bliver markant ændret, vil det altid være en god ide at tale med banken og undersøge sagen. Der kan altid være penge at spare ved at justere på sit boliglån.